Ortopedski ulošci


Ortopedski ulošci su posebno dizajnirani umetci za cipele, koji pomažu da se povrati prirodni položaj stopala. Tip ortopedskih uložaka koji je potreban za vase stopalo zavisi od fizioloških karakteristika stopala,od načina na koji prenosimo silu preko njega i od obuće koju nosimo. Pažljivim odabirom i dizajnom ortopedskog uloška stopalo se može vratiti u svoj prirodni položaj i funkciju. Ovo će sprečiti štetne promene u drugim zglobovima, mišićima i ligamentima i smanjiti bolove u stopalu.

Simptomi

Mnogi simptomi koji se javljaju na našem stopalu i koji se kreću od opštih bolova do bolnih problema na kostima i stopalima kao što su bolovi na peti, čukljevi, žuljevi i čekićasti prsti su prouzrokovani spuštenim i urušenim svodovima stopala. Ortopedski uložak pomaže u poravnavanju zglobova unutar stopala kako bi se ti simptomi ublažili. Ortopedski ulošci mogu se takođe koristiti kao alternativa operaciji, ili nakon operacije kako bi se održao pravilan balans.

Dečiji ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci za decu mogu biti od velike koristi u slučajevima kada je dijagnostikovano ravno stopalo ili prekomerna pronacija stopala (spusteni svodovi i unutrašnja rotacija iznad zglobnog zgloba) ili ako postoji bol prilikom hoda koji je prouzrokovan raznim uzročnicima , kao što je bol u peti (Severov sindrom) ili bol u kolenu (Osgood Schlatters.).Jako je bitno što ranije jasno dijagnostikovati problem i uz izradu individualnih ortopedkih uložaka vratiti telu dobru biomehaničku potporu radi ubaživanja simptoma i daljeg pravilnog razvoja.U nekim slučajevima kada zbog stanja ili patologija nije moguće tretirati deformitet ortopedskim ulošcima stopalo se tretira ortotskim pomagalima(ortozama za stopalo).

Ulošci za dijabetično stopalo

Šetnja nije samo odlična aktivnost, takođe veoma korisna za naše zdravlje. Ipak, za ljude sa dijabetesom, to bi moglo doneti niz rizika. Usled smanjene senzacije stopala može nastati veliki broj povreda. Shodno tome, morate obratiti veliku pažnju kada je u pitanju sprečavanje rana ili ulcera na stopalima. Dobra stvar je što možete sprečiti veliki broj povreda stopala samo brigom o stopalima.Adekavtno individualno izrađeni ulošci će ravnomerno rasporediti pritisak preko cele površine stopala rasterećujući tako prominentne tačke i dajući potporom bolju prokrvljenost stopala.Kombinacijom mekanog materijala i čvrste potpore stopalu dajemo dve osnovne potrebe absorpciju mehaničkog pritiska i podršku koštano zglobnog sistema.

Sportski ulošci

Bavljenje sportom od rekrativnog do profesionalnog iziskuje pojačan napor i pojačanu dinamiku i naprezanja koja u zavisnosti od vrste sporta kojom se bavimo povećavaju opterećenje i stres za naša stopala. Kompijuterskom analizom stopala u mirovanju i dinamici jasno se utvrđuje način na koji ostvarujemo balans ,prenoseći sile i opterećenje preko stopala.Te informacije zajedno sa kombinacijom materijala će nam poslužiti za krajnje individualan pristup u izradi ortopedskih uložaka , koji će za cilj imati dobru absorpciju sila prilikom naprezanja, dinamičku potporu koštano zglobnog sistema ,stabilizaciju stopala prilikom promene kretanja kao i elastičan odraz.