Blažo Bata Vukotić

Inženjer iz Nikšića

Nakon ozbiljne frakture desne potkolenice i infekcije koja me je zadesila u Francuskoj pored svih pokusaja lekara da se sanira nije bilo drugog resenja od amputacije u natkolenom delu.

Nastupio je veoma delikatan i tezak period za mene i moju porodicu.Prebacen sam za Beograd i primljen u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju gde je tim na celu sa dr Igorom Simanjicem odmah pristupio preprotetickoj rehabilitaciji spremajuci me za mojiu prvu protezu.

Nakon konsultacija izabrao sam kucu i tehnicara koji ce mi izraditi pomagalo...sada vidim da posle obavezne rehabilitacije je to na moju veliku srecu bio pravi izbor.Tada sam se upoznao sa Markom Lukicem i zapoceli smo nasu saradnju.

Prva proteza bila je preko naloga RFZO ...standardno leziste klasican sistem ..napravio sam svoje prve korake bilo je naporno ali posle cetiri duga meseca ponovo sam se uspravio na svoje noge i napravio svoje prve korake.Usledile su stalne vezbe u zavodu uz terapeuta i proteticara... Kako sam napredovao tako sam i uvideo da ovaj tip pomagala zapravo uskracuje veliki deo kofora i funkcije.Poceli smo konsultacije o mogucim tehnickim resenjima koji bi unapredili kvalitet i funkciju u svakodnevnim aktivnostima.

Nakon dugo vremena provedenog u trazenju sta bi bilo najadekvatnije za mene, u dogovoru sa svojim ortopedskim tehnicarem dosli smo do idealne kombinacije razlicitih tehnika i brendova sublimiranih u individualno resenje koje meni danas omogucava punu pokretljivost i samostalnost. Pored silikonskog linera i vakuumskog lezista, veliku ulogu ima i preporuka za mikroprocesorsko koleno koje je postalo moj pravi partner u svakodnevnim aktivnostima.

Danas protezu koristim u toku celog dana bez ogranicenja pruza mi punu stabilnost i funkciju da nenapominjem komfor koji pruza proteticko leziste sa silikonskim umetkom. U nadi da cemo i dalje zajedno unapređivati moje mogucnosti, pozdravljam Vas.